Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Příběh Bible – Ukřižování – Smrt už nemůže promluvit, je umlčena Jeho hlasem

ežíš dospěl ne ke konci, ale k vrcholu svého pozemského života - k utrpení kříže a tichu hrobu. Je v tom velké poselství pro život každého z nás: Takového Boha máš, který si prožil lidský život v osobě Ježíše na vlastní kůži včetně nesnesitelného utrpení, bolesti a smrti. Proto můžeš u něj ve svém utrpení nacházet oporu, On ti rozumí.

 

O Ježíšově utrpení, ukřižování a uložení do hrobu se v Bibli dočteme v evangeliích:

Mt 26, Mk 14, L 22, J 12

 

V pořadu Tv Noe - Příběh Bible zaznělo:

 

Zdíša: Dneska nás čeká píseň jedné z nejdéle působcích osobností na křesťanské hudební scéně Stev Curtis Chapman. A jeho píseň se jmenuje: Jak láska vítězí a zpívá ji lotr, který visel po pravici vedle Ježíše Krista. A já se hned na začátek musím zeptat, jaká souvislost je v životě Steva Curtise Chapmana, který tedy není žádný lotr vzhledem k tomu, že tak dlouho skládá písně o Ježíši. Tak jaká může být souvislost mezi ním a lotrem?

O. Pavel: On vlastně zpívá příběh tohoto muže, který visí vedle Krista, visí tam na rozdíl od něj zaslouženě, takže si položí otázku: Neměl bych na tom místě být já? Jakože je, ale vidí Krista asi v té realitě, kterou si nedovedeme představit, jak ho zubožili, jak obrovsky musel trpět předtím, než ho vůbec přibili. A proto si říká, ale on je nevinný a proč tohle? Napadá mě, že je to příběh, velký příběh o odpuštění. Ježíš volá v Getsemanech: Proč? Ptá se, potí se krví, protože ví, co ho čeká, a najednou tady, na kříži můžeme vidět odpověď. Do posledního dechu je tady kvůli člověku, aby mu řekl poselství o Boží lásce a o odpuštění. A tento lotr, když poprosí o odpuštění, tak je první, o kterém víme, že Ježíš o něm prohlásil: Ještě dnes budeš se mnou v ráji. A tohle proč si myslím, že se mohlo spojit právě s životem Steva, který si prošel v životě velikým utrpením. Možná jsi o tom slyšela, co se stalo.

Zdíša: Vím, že si adoptovali holčičky z Číny. Měli 3 vlastní děti a adoptovali 3 holky z Číny jednu z nich nešťastnou náhodou jeden z jeho synů přejel autem.

O. Pavel: A tohle si myslím musel být okamžik, kdy si Steven musel říct obrovské Proč? Protože oni jeli celé koncertní turné, které bylo na podporu adopcí, abychom pomáhali dětem, které nemají rodiny, nemají tu možnost vyrůstat v rodinném prostředí a obklopením láskou. A teď najednou tato obrovská bolest. Myslím tohle Proč? Se muselo Stevovi honit hlavou a později, když začal koncertovat, vyprávěl o Boží lásce, která je tady na kříži v tomhle příběhu vidět.

Zdíša: Mě zaujalo, že zatím jsme měli příběhy Bible o docela významných postavách, známe minimálně jejich jména a teď jsme u lotra po pravici, o kterém tam jsou snad jen čtyři řádky.

O. Pavel: Ale je tam to nejdůležitější, on přijal Boha a Bůh přijal jeho. A tento lotr je spasený. Udělal to celým svým životem, byť měl na jeho sklonku málo času, ale ten čas využil.

Zdíša: Tak a my využijeme tenhle čas, abychom se podívali, jak Steven Curtis Chapman tuhle písničku uchopil.

 

14. How Love Wins (THIEF) - Steven Curtis Chapman