Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 21. NEDĚLI V MEZIDOBÍ: OHLAŠOVÁNÍ

Kráčet společně (Syn hodos)

 

Dnešní text začnu od 117. žalmu, který se dnes zpívá jako responsoriální žalm. Je kratičký, má jen dva verše. Jeden biblista o něm kdysi napsal, že je ze strany autora dost drzý, opovážlivý. Žádá totiž od všech národů a všech lidí, aby chválili a slavili Pána - Jahveho, neboť je milosrdný. Milosrdný vůči Izraelitům!!! Ne vůči všem národům a všem lidem, ale Izraelitům! A ještě víc – žádá tuto oslavu jako souhlas s tvrzením, že „pravda Páně trvá navěky“. Ti, co měli jiné bohy, jiné pravdy, měli najednou vyznávat, že jejich pravda už není pravda nebo je jen dočasná (relativní?) pravda, že jediná trvalá pravda je u Boha Izraelitů. Proč by to měli dělat? Proč bych se měl radovat, že soused, se kterým se možná zlobím (jako Izraelité byli ve válečném stavu téměř se všemi národy kolem sebe), vyhrál sto milionů?

Nuže proto, že z Božího milosrdenství se dostalo i všem národům. Nejprve to vyjadřuje prorok Izaiáš, když říká, že i z nich si povolá mnohé, kteří budou Izraelitům bratry, ba že některé z těch „vybere i za kněze a levity“ (Iz 66, 21). A pak to potvrzuje Ježíš, který na otázku, zda bude málo spasených, odpovídá předpovědí, že přijdou mnozí ze všech stran a „budou stolovat v Božím království“ (Lk 13, 29).

Vnímáš v těchto textech „všechny národy“ a „všechny lidi“ ze žalmu? To nejen Izraelité dosáhli milosrdenství, ale všichni – tedy i ty a já – jsme povoláni chválit a slavit Pána, „protože je velké jeho milosrdenství vůči nám" (Ž 117, 2a). A radostně ho můžeme slavit i pro jeho pravdu, která trvá navěky – vždyť si nás povolal a přivedl k sobě, čili jeho slovo se plní, je pravdivé.

Z tohoto poznání však vyplývá jeden úkol, který by měl být pro nás velmi radostný. Pokud jsme poznali Boha jako milosrdného Otce, tak bychom to měli všem kolem sebe ohlašovat. Vyzývá nás k tomu responsoriální verš: „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium.“ To není úkol kněží. To je úkol a výsada každého, kdo zakusil Boží milosrdenství.

A jak ohlašovat evangelium? Například tak, jako žalmista: „Chvalte Pána, oslavujte ho, neboť je velké jeho milosrdenství vůči mně a jeho pravda trvá navěky.“ Účinek těchto slov, změnu srdcí a postoje lidí kolem tebe nech na Boha. Ty ohlašuj.

Přebíráno se svolením autora. Zdroj zamyšlení najdete zde: http://dcza.sk/