Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 30. NEDĚLI V MEZIDOBÍ: BOŽE, BUĎ MILOSTIVÝ

 

Kráčet společně (Syn hodos)

 

 

Nevím, jestli moje „modlitba proniká oblaka“ (srov. Sir 35, 17). Bože, buď milostivý mně hříšnému.

Nevím, jestli patřím k ubožákům, jejichž volání vyslyšíš (Ž 34, 7). Bože, buď milostivý mně hříšnému.

Možná mi nastává čas odchodu, ale nejsem si jist, jestli jsem bojoval dobrý boj (srov. 2 Tim 4, 7). Bože, buď milostivý mně hříšnému.

Ale jedno vím: „V Kristu Bůh smířil svět s sebou“ (2 Kor 5,19, verš před evangeliem). Právě proto volám: „Bože, buď milostivý mně hříšnému“ (Lk 18, 13).

Možná tě v životě trápí mnoho věcí. Osobních, rodinných, společenských, národních, politických, světových… Zkus tento týden místo naříkání nebo hněvu nad tím vším často přijít před Pána (pokud se dá, tak do chrámu) a volat: „Bože, buď milostivý mně hříšnému.“

Zakusíš, že tvá modlitba pronikne oblaka, že Bůh vyslyší modlitbu ukřivděného, ​​že neopovrhne prosbami toho, kdo si před ním vylévá svůj bol, že budeš laskavě přijat. Nejvyšší shlédne a vynese spravedlivý rozsudek. (Tyto přísliby najdeš v dnešním prvním čtení Sir 35,15b-17.20-21.) Neboť „Pán je u těch, kdo mají srdce zkroušené, a zachraňuje zlomené na duchu“ (Ž 34,19).

Milovaný Bože, vím, že nemlčíš. Utěšuješ svým slovem a ukazuješ cestu hříšníkům (Ž 25, 8b). Děkuji ti a znovu volám se všemi, co tě milují: „Bože, buď milostivý mně hříšnému.“ Přijmi, prosím, toto volání jako volání své Církve ve jménu uboleného a zmateného světa…

Přebíráno se svolením autora. Zdroj zamyšlení najdete zde: http://dcza.sk/