Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 17. NEDĚLI V MEZIDOBÍ: NAŠE A BOŽÍ ŘEŠENÍ

  • Promluvy
  • napsal Administrator
  • 24.7.2021

Dnešní texty ukazují rozdíl mezi lidskými a Božími řešeními.

Nebylo co jíst. Elizeovi kdosi donesl dvacet chlebíčků a váček zrní. "Jak mám tohle dát stovce chlapů?" (2 Kr 4, 43). Nasytili se tím. Ježíšovi přinesli pět chlebů a dvě ryby. "Ale co je to pro tolik!?" (Jan 6, 9b). Nasytilo se tím okolo pět tisíc mužů. A v obou případech ještě zbylo.

Je přirozené a správné, že vždy hledáme řešení, které odpovídají našemu poznání, naší zkušenosti. Ale někdy je třeba vykročit ve víře a hledat i přijmout Boží řešení.

V těchto dnech máme k tomu skvělou příležitost. Rozhodnutím vlády bylo určeno, že na setkání se Svatým otcem při návštěvě Slovenska budou moci jít jen plně očkováni. Naše řešení? Křičíme, protestujeme… Boží řešení? Skvělá příležitost přinést oběť - buď přijetím očkování nebo zřeknutím se účasti na setkání. (Návštěva papeže má větší cenu než jedno očkování.) Pokud zůstaneme jen u lidských řešení, ďábel si bude mnout ruce a říkat si: "Skvělé! Ještě i návštěvu papeže mohu použít k rozmnožení hříchu, pro rozdělení a sváry, ke vzbuzení hněvu." Pokud přijmeme Boží řešení, pokud přineseme oběť zřeknutí se vlastní vůle, přinese to obrovské požehnání a obrácení mnohých srdcí. Vzpoura rovná se prohra. Oběť rovná se vítězství.

Dejme Ježíšovi v těchto dnech svůj "chlebíček" oběti, pokání, pokorné modlitby. Nemáme ani ponětí, kolik se jich bude moci pak nasytit, když Pán naši oběť požehná a milosti rozdělí mezi mnohé.

Možná si řekneš: "Stejně jsem na žádné setkání s papežem nechtěl jít." I ty můžeš a máš přinést oběť. Každodenní modlitby za obnovu jednoty, za ducha pokání, za skutečnou pokoru našich srdcí. Tím, že se přestaneš zabývat zbytečnostmi a začneš se zabývat Ježíšem. (Je pro mě zarážející, jak mnozí pokřtění umí se zápalem mluvit o marnosti světa, ale o Ježíši neumí říct ani slovo. Co pak naplňuje jejich srdce? Marnosti nebo Ježíš?)

Poslechněme Pavlovo volání: "Bratři, prosím vás já, vězeň v Pánu, abyste žili důstojně podle povolání, kterého se vám dostalo, se vší pokorou, mírností a shovívavostí. Snášejte se navzájem v lásce a usilujte zachovávat jednotu ducha ve svazku pokoje "(Ef 4,1-3).

Žijme tak, aby si ďábel nemohl mnout ruce…

Přebíráno se svolením autora. Zdroj zamyšlení najdete zde: http://dcza.sk/