Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 24. NEDĚLI V MEZIDOBÍ: POZORNĚ POSLOUCHAT

  • Promluvy
  • napsal Administrator
  • 11.9.2021

Nerad řeším důležité věci e-maily či esemeskami. Nejednou se mi totiž stalo, že adresát našel v mých slovech něco, co tam vůbec nebylo, a byl problém.

Něco podobného nám dnes předvedl apoštol Petr. Slyšel Ježíšova slova o jeho smrti a zmrtvýchvstání, ale slyšel jen to, co chtěl slyšet. Ježíše zrazoval od cesty, kterou měl jít: "To se ti nesmí stát!" Něco jiného slyšel, něco jiného pochopil.

Už tuto neděli k nám přichází papež František. A před námi je obtížný úkol - poslouchat. Ale ne jakkoli, abychom nedopadli jako Petr. Ale poslouchat tak, abychom správně pochopili slova Svatého otce a pak je i uskutečňovali. V této souvislosti mě potěšil rozhovor (postoj.sk) s vedoucím slovenské redakce Vatican News Josefem Bartkovjakem, SJ, který řekl, že papež nemá černobílé odpovědi a vyjádření. Mluví tak, aby naslouchající musel přemýšlet… Tak si udělejme nácvik společného rozmýšlení.

Všimni si první věty z dnešního čtení z knihy proroka Izaiáše: "Hospodin Bůh mi otevřel ucho" (50, 5). Přesně o toto jde. Aby nám Bůh otevřel uši. Když se to stane, budeme podobně jako prorok neoblomní v konání dobra, na které nám papež poukáže.

Jen se bojím, že jsme "zlenivěli poslouchat" (Žid 5, 11). Naštěstí náš Bůh je laskavý a neváhá posílat nám lidi, kteří jsou ochotni znovu "učit nás základním pravdám Božího slova" (srov. Žid 5, 12). Věřím, že papež je jedním z nich.

Když nad Petrovou hlavou v dnešním evangeliu zahřměla tvrdá Ježíšova slova, zazněla výzva, která by nás měla každý den, v každé situaci vést k uvážení a jednání: "Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mě. Neboť kdo by chtěl život zachránit, ztratí ho, ale kdo ztratí svůj život pro mne a pro evangelium, zachrání jej" (Mk 8, 24 - 25). Jestliže pozorně a správně nasloucháme těmto slovům, nic nás nedonutí sloužit "zlu v jakékoliv podobě" (1 Sol 5, 22), ale budeme se ho varovat a dělat přesně naopak - konat "dobré skutky, které Bůh připravil" (Ef 2, 10).

Jak si můžeme ověřit, zda správně slyšíme a dobře děláme? Podle ovoce, které přinášíme. Základní rozlišení najdeš v Listu Galaťanům (5,19-23).

Už jsem potichu. Pozorně naslouchejme Svatému otci Františkovi!

Přebíráno se svolením autora. Zdroj zamyšlení najdete zde: http://dcza.sk/