Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Domácí duchovní obnova o synodalitě

Nadchla mě myšlenka bohoslovce Matěje Jirsy, jak vstoupit do procesu synodální cesty, ke které nás pozval papež František? Nabízí na samém začátku možnost 6 dní strávit v osobní modlitbě a pak se s takto získanou zkušeností teprve zapojit do pracovních skupinek.

 

Pozvánka k domácí duchovní obnově o synodalitě

 

Úryvek z duchovní obnovy:

S čím máme jako církev vyrazit na cestu do dalších let? Co vzít s sebou, co naopak nebrat, co zahodit, co změnit, co zanechat? Možná jste zaregistrovali, že katolická církev začíná celosvětový synodální proces, který chce tyto otázky zodpovědět. Možná se se ale někteří ztrácíme v tom, jak to vlastně celé uchopit, nebo se bojíme, že to vyšumí do prázdna. Nabízím konkrétní a jednoduchý způsob, jak začít – šestidenní osobní domácí duchovní obnovou. Šest dní, šest témat. Spojující linka? Modlitba a naslouchání. Možná jeden člověk nezvládne změnit celou církev na globální strukturální úrovni, ale určitě může přispět k proměně svého bezprostředního okolí.

Než apoštolové vyšli na nové cesty, potřebovali sílu Ducha svatého. Synodalita, společná cesta, je duchovní proces. Kde chybí modlitba a Duch svatý, tam není synodalita. O pravdě se těžko hlasuje, pravda se spíše společně hledá. Nejde o to prosadit svůj názor, ale o to setkat se s touto silou Ducha svatého a zaslechnout, k čemu nás volá.

 

Text ke stažení zde: Duchovní obnova Synodalita