Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 32. NEDĚLI V MEZIDOBÍ: INFLUENCERKY

  • Promluvy
  • napsal Administrator
  • 6.11.2021

Dovolím si tvrdit, že obě vdovy z dnešních liturgických čtení patří mezi nejvýznamnější influencerky v dějinách křesťanství. Nejprve však uvedu vysvětlení cizího slova, které jsem právě použil: Influencer je povětšinou veřejně známá osoba (herec, hudebník, moderátor, youtuber, sportovec,…), která je pro ostatní lidi vzorem a často jim pomáhá rozhodovat se.

Obě vdovy jsou díky Bibli velmi známé veřejné osoby. Jedna se starala o proroka Eliáše, druhé si všiml a vyzvedl sám Boží Syn. Obě byly chudé, obě zřejmě neuměly ani číst, obě byly zcela bezvýznamné, méně než nic. Ale všiml si jich Bůh (on má schopnost všimnout si i toho, co je pro jiné nic) a pokládal za důležité zviditelnit život jejich tím, že je učinil součástí svého slova.

Jaký nesmírný vliv mají během tisíciletí na miliony lidí, kteří Písmo čtou a uskutečňují! Kolik dobra se díky nim udělalo v dějinách při péči o jiné, při budování Božího království obětí a zříkáním se!

Kdybych měl napsat seznam lidí, kteří významně ovlivnili můj život, věru by vypadal úplně jinak než ve výše uvedeném popisu. Pokud vynechám Ježíše, kterého zařadit mezi influencery se absolutně nepatří, tak můj seznam pak vypadá asi takto: apoštolové, proroci, mučedníci (zvláště oběti komunismu), církevní otcové, otcové pouště, mystici, zakladatelé řeholí, moji rodiče, blízcí příbuzní, kněží, se kterými jsem se znal. A pokud bych je měl jmenovat, tak v posledních letech mezi ně řadím i krále Davida, autora mnoha žalmů, a tři mudrce, kteří se přišli poklonit Dítěti Ježíš. (Zařazení tří králů tě zřejmě překvapilo, ale to je na dlouhé povídání v souvislosti se středověkými freskami v mnoha kostelech celé Evropy. Najdi si na webu text s názvem Voda milosti pro ty, kteří žízní.)

Kdo jsou nejvýznamnější ovlivňovači ve tvém životě? Na mínění koho dáš?

Dnes je příležitost zařadit do svého seznamu dvě vdovy. Možná ti nepasují mezi herce a hudebníky, ale je možné, že pokud jim dovolíš, aby ovlivnily tvé jednání a vztahy s lidmi, tak za nějakou dobu se tvůj seznam bude podobat mému a zjistíš, že skutečný život a dobrý vliv mají často ti, kteří jsou pro svět ničím (vždyť nemají ani účet na facebooku, instagramu, tweetu). Ale jsou zapsáni v Božím slově a v Božím srdci. Jejich vliv má dopad na tvou věčnost.