Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Ukrajinští uprchlíci v naší farnosti

Naše farnost byla v sobotu oslovena týmem s farnosti ze Zlína v čele s  Michaelou Ženožičkovou, kolik by mohla okamžitě přijmout ukrajinských matek s dětmi. Ihned jsem odhadl prostory (učebnu, klubovnu, knihovnu, kancelář…), které vyčleníme na dlouhodobé ubytování přímo na faře, na 15 lidí.

Mezitím proběhla při nedělních bohoslužbách sbírka pro Charitu na pomoc Ukrajině, která byla rekordní. Děkuji všem, kdo se zapojili.  

V pondělí po poledni dostávám telefonát, zda by mohla již v úterý nad ránem dorazit početnější skupina 69 lidí, kteří by zde našli zázemí na 2 dny a pak budou přerozděleni do rodin. V tu dobu již probíhaly přípravy a úklid místností. Děkuji ochotným ženám za úklid a 8.-9. třídě, která pomohla místo hodiny náboženství se stěhováním všeho potřebného.  

Děkuji Charitě, se kterou jsme ihned začali jednat a večer jsme zde již měli ze sběrného místa zlínských skautů spacáky, karimatky a deky… pro 40 lidí. Ihned máme zajištěnu možnost dovozu teplého jídla pro celou skupinu včetně nabídky sponzora přispívat.

Po 20:00 se potkáváme s Michaelou Ženožičkovou, která přiváží trvanlivé potraviny a zbývající věci pro přespání. Procházíme prostory, ze zkušenosti, kterou již má, nám řekla, že u nás ubytujeme i 25 lidí. Vše je dohodnuto i s ředitelem Charity, který se schůzky účastní, abychom co nejefektivněji pomoc koordinovali.

Co ale nejvíce tyto matky s dětmi po příjezdu potřebují, je dobít si mobil a mít přístup k internetu. Ten ale v těch místech, kde budou ubytovány, máme zatím ve fázi přípravy po proběhlé rekonstrukci. 2 farníci však přijíždějí do 45 minut od chvíle, kdy jsem jim volal, jaké jsou možnosti zprovoznění a pouštějí se do práce. Je kolem 23:30 a vše je zprovozněno. Chlapi, díky.

Někdy kolem 21:30 se domlouváme na zveřejnění zprávy na farním facebooku, že hledáme možnosti ubytování. Reakce jsou okamžité a v ten moment máme k našim kapacitám dalších 17 lidí ubytovaných. Telefon se nezastaví, nabídky přicházejí. Děkuji všem.

Jsem ve spojení s auty, které jsou po 22:30 na hranicích, kde by mohli naložit tyto matky s dětmi. V 1:05 přichází zpráva o skutečné situaci. Matek s dětmi jede ve finále kolem 20, o které jsou schopní se postarat a ubytovat ve Zlíně. Ostatní potřebují jen někam přiblížit k rodinám, které již zde jsou.

Dnes tedy zatím žádnou skupinu zde nemáme, ale jsem připravení a díky přicházejícím nabídkám zjišťujeme, kdo všechno je ochotný někoho k sobě přijmout do rodiny nebo nabídnout volné ubytování.

Děkuji všem, pan farář Pavel

 

Ubytování organizijeme ve spolupráci se zlínkou farností, jejíž tým se zapojil do koordinování pomoci pro celý zlínský kraj.  

 

Evakuované rodiny z Ukrajiny ve Zlíně