Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Modlitba Salve Regina – Zdávas Královno

Znáte modlitbu Zdrávas Královno v latinském originále? Poznejte video, díky kterému se propojilo v době karantény na 450 lidí napříč celým světem, aby tuto nádhernou modlitbu nejenom nazpívali, ale taky nám dali nahlédnout do svých domovů, kde mají své malé oltáříky, kde se modlí v době pandemie koronaviru k Bohu na přímluvu Panny Marie.

 

Salve Regina (tono simple) | 450 voces - coro virtual | Música Católica

 

 

Jak tato modlitba vznikla? 18. června 1013 se narodil Heřman z Altshausen. Už za života byl uctíván jako svatý, i když nikdy nebyl oficiálně blahořečen ani svatořečen. P. Notker Hiegl OSB představuje, v čem tkví svatost života tohoto neobyčejného benediktinského mnicha na ostrově Reichenau.

 

Heřman byl genius. Působil jako matematik, astronom, historik, básník a hudebník. Přitom vyvinul notový zápis, napsal mariánskou sekvenci „Ave praeclara maris stella" a také mariánské písně „Salve Regina" a „Alma redemptoris mater", zavedl rozdělení hodiny na minuty a spolupůsobil na překladu matematických a astronomických spisů z arabštiny. Ale byl už od dětství spasticky ochrnutý a po celý život upoutaný na židli na nosítkách. Pro Boha ale vydal ze sebe to nejvyšší.

 

„Dobrota nebeského Otce stojí vždycky před mojí duší."

 

Být nemocným může být hořké - a současně sladké

I když se sám pod vlivem stáří dovedu dobře vcítit do každodenních překážek postiženého Heřmana, uvedu několik řádků o Heřmanově churavosti ze známé knihy „Dokonalá svoboda" od Marie Calasanz Ziescheové (překlad z německého originálu - pozn. red.):

„Berthold, Heřmanův pomocník,... popojížděl s vozíkem svého mistra Heřmana vedle papeže Lva IX., který právě poctil Reichenau svojí návštěvou... Za chvíli ale bude večeře! Heřman k papeži: »Není vůbec povznášející být přítomen u mého jídla, Svatý otče.« Tak ho varoval nemocný. »Já si to nyní přeji, vždyť právě kvůli vám jsem přišel na Reichenau. Cožpak není každý náš okamžik společného přebývání vzácný?« Heřman se tiše modlí a začíná dílo večerního jídla. Jeho hubený obličej je tak napjatý a usebraný jako při nějaké duchovní práci. Jeho třesoucí se ruce lámou pomalu a s námahou chléb a sýr a nesou kousky do úst. Jaký ubohý život vede tento slavný učenec Augie, když takové obyčejné konání je pro něho sotva možné! Jak musí snášet svůj život, když stále naráží na překážky, hranice, upoutání, jak musí být pro něho hořké vést takový život v závislosti a bezmocnosti ve všem, také v nejosobnějších potřebách?

Papež Lev odvrací svůj pohled od rukou churavého a pozoruje jeho tvář. Utrpení se do ní zapsalo. Ale zářivé modré oči a zaklenuté jasné čelo vypráví návštěvníkovi o čistotě, ryzosti, moudrosti a dobrotě srdce a zralosti tohoto muže už v tak mladém věku..."

Tolik z uvedené knihy.

 

Heřmanův pozdrav Marii

Heřman Chromý daroval celému křesťanstvu jednu z nejkrásnějších mariánských modliteb: „Salve Regina".

I když někteří učenci po určitou dobu zpochybňovali její původ, dnešní doba mu zase autorství tohoto mariánského velebení připisuje. Bylo zapotřebí ticha a odloučenosti ostrovní zahrady, aby mohla vykvést taková vroucí mariánská modlitba. S pozdravem Marii pozvedá Heřman svoje „Salve Regina".

Z vyhnanství posílají děti Evy svoje volání o pomoc nahoru k Matce Páně, aby je přinesla před trůn slávy. V těchto výpovědích se zrcadlí viditelně právní a prosebný zvyk 10. a 11. století. On to znal z vyprávění svého rodinného svazku, starého švábského hraběcího rodu. Jeho otec, hrabě Wolfenrad II., potomek z rodiny slavného augsburského biskupa Ulricha, a jeho matka, hraběnka Hiltruda, udělali pro něho to nejlepší. Předali ho od nejútlejšího mládí, ochrnutého, pokřiveného a skoro bez schopnosti řeči, do pečlivého opatrování klášterního internátu. Pravděpodobně to byly právě tělesné nedostatky, které v chlapci vyvolaly takovou „duševní explozi". Tento jenom šeptem mluvící navrhl pro zpěváky strhující hymny, jejichž hlas byl převzat do celého křesťanstva. Nemohl se bez pomoci postavit, a přesto vešel svými „Dějinami světa" do dějin tehdy známého světa. Svými astronomickými díly dosáhl z nízké cely až ke hvězdám. On měl být také tím, kdo vynalezl „neumy", notový zápis zpěvními značkami nad řádky textu. Tento velikán prošel opravdu „slzavým údolím", přičítal se k těm daleko po vlasti prahnoucím „chudákům" a „vyhnancům". Maria jako „Advocata", jako Přímluvkyně před nejvyšším Soudcem, kéž by k nám obrátila své oči a ukázala nám Ježíše, plod života svého. Toto „O clemens, o pia, o dulcis Virgo Maria" - „Ó milostivá, ó přívětivá, ó přesladká Panno Maria" se může přičítat také jinému „žhnoucímu", totiž sv. Bernardu z Clairvaux. Tak při večerním „Salve Regina", zatímco zvony zvoní, je moje srdce spojené s Heřmanem Chromým před Marií a jejím božským Dítětem. Věřím, že nikoliv široké vědecké myšlení, nikoliv jeho „Dějiny světa", básně a hudba, nýbrž jeho účast na Via dolorosa v následování Pána nesoucího kříž, život v utrpení a jeho snažení, „navzdory tomu" nebo „právě proto" nechají jeho svatost zazářit jako vybroušený diamant. Výroční rok svatého Heřmana Chromého nám umožňuje ponořit se do jeho bojů a zápasů a učinit život pro Krista nově viditelným. Kéž je jeho život pro všechny příkladem na cestě k poslední svobodě.

 

Zdroj: http://www.fatym.com/

 

Alma redemptoris mater (Simple Tone) - Gregorian