Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Písničkář Pavel Helan podpořil činnost turistického oddílu a zazpíval v kostele

V neděli 1. 9. 2019 jsme měli zvláštní příležitost se nejenom rozloučit s prázdninami, ale taky oslavit 10. let od vybudování hřiště za kostelem.

Protože večer předtím koncertoval v Otrokovicích písničkář Pavel Helan, oslovili jsme jej, jestli by nechtěl zůstat a podpořit takto činnost oddílu. Pavel souhlasil a doprovodil mši v 10.30, kdy po ní přidal ještě 3 písně.

Fotky z oslav najdete zde: https://www.zonerama.com/TOM-Otrokovice/Album/5574021

 

V ohláškách zazněla taky pozvánka ke zhlédnutí čerstvé novinky - videoklipu z festivalu UNITED k písni Rapper.

 

A jak a kdy vlastně vznikla tato píseň?

 

Pavel se stal známým poté, co postoupil do finále soutěže „Československo má talent“. A tam zazpíval svou troufnu si říct nejznámější píseň IBůh.

 

V červnu 2013 vypustil Pavel, který spolupracoval s Petrem Bendem, první singl z připravovaného CD se stejným názvem IBůh. Tehdy k ní napsali:

„Život bez chytrého telefonu si už málokdo dovede představit a v životě každého člověka je důležitá víra.  Ať je to víra v sebe, v práci, kterou děláte, v lidi, kterými se obklopujete nebo třeba i víra v Boha“, uvedl Bende. „Tato píseň je velkou nadsázkou o dnešní technické době, o tom, jak nás ovlivňuje a žene dopředu a také o tom, že každý hledáme svůj záchytný bod a nebylo by špatné, mít v telefonu aplikaci, která by nám vždy se vším pomohla“, vysvětluje dále Bende.

"Když jsem si koupil chytrý telefon a procházel různé aplikace, napadlo mě, že dnešní člověk má přístup téměř ke všem informacím, které potřebuje, kromě čísla na Boha. Představte si aplikaci iBůh, ve které byste zadali svůj problém a na ploše telefonu viděli řešení. Odtud celý nápad plyne a věříme, že posluchače pobaví či přiměje k zamyšlení" dodává Pavel Helan. „S písní jsme už několikrát společně vystoupili a vždy měla velký úspěch, proto jsme se rozhodli ji takto zveřejnit.“

 

Jak vznikla píseň IBůh říká sám Pavel na televizní kameru

 

Ke vzniku CD IBůh (recenzi si můžete přečíst zde nebo taky zde) se nebojí Pavel říct, že když hrával 4 roky ve schole při doprovázení bohoslužeb, tak si říkal, že těmhle písním by lidé v rádiu, pokud by se tam pustily, nerozuměli. A tak v něm dozrávala touha napsat písně, které by mohly být modlitbou současného moderního člověka.

 

Písní Svaťba nás Pavel přenese do Káni Galilejské, abychom se stali svědky prvního Ježíšova zázraku na této zemi.

 

Odkazy:

http://pavelhelan.cz/

https://www.facebook.com/pavelhelanofficial

https://www.youtube.com/