Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA SLAVNOST VŠECH SVATÝCH: JSEM OČIPOVANÝ

  • Promluvy
  • napsal Administrator
  • 1.11.2020

„Nikdo nemůže říci: ‘Ježíš je Pán’, leč v Duchu Svatém“ (1Kor 12,3b).

 

Svatost těchto dní je tak jednoduchá a zároveň tak náročná. Jednoduchá v tom, že v podstatě máme jeden úkol - poslouchat státní a církevní představitele. Náročná v tom, že svět (a často i lidé v Církvi) kolem nás reptají, bručí, protestují a to nás láká se k nim přidat. Je totiž lehčí křičet než klečet…

Co nám k tomu říkají biblické texty dnešní slavnosti?

Pro mě jsou velmi povzbuzující. Boží děti patří mezi označené (viz Zj 7,4). Bůh nás nechal označit, aby každý věděl, že jsme jeho. Proto se směji ze všelijakých konspirací o čipování. Jsem označený pečetí Ducha, jsem "očipován" Bohem. Dokáže nějaká věda vymyslet čip, který by byl silnější? Je jen jediný způsob, který může Boží čip ve mně zničit - můj hřích.

Žalmista mi však ukazuje spolehlivý způsob, jak se hříchu vyhnout - nepozvedat "svou duši k marnosti", hledat "tvář Jakubova Boha" (Ž 24,4b.6b). Ačkoliv se nemůžeme účastnit slavení Eucharistie, vždy můžeme jednat podle žalmistovy rady. Není snad sledování všelijakých diskusí a odborných či méně odborných sporů pozvedáním duše k marnosti? Nedělejme to. Modlitba, čtení Písma, poslouchání krásné hudby, sledování hodnotných filmů, rozhovory v rodině jsou mnohem lepším způsobem trávení času zákazu vycházení.

Všimněme si, že i apoštol Jan nám důrazně připomíná, kdo jsme: "Nazýváme se Božími dětmi a jsme jimi" (1Jan 3,1). Na tomto stavíme svůj život, své postoje i dnešní době, kdy se mnozí tváří jako experti na epidemiologii, na testování, na očkování … Jsme Boží děti a na toto máme být odborníky. Vědí lidé kolem tebe, že jsi jedinečné, milované, chráněné, Božím Duchem "očipované" Boží dítě?

A Ježíš nám blahoslavenstvími velmi konkrétní připomíná, že vždy a za všech okolností jsme povoláni být blahoslavení. V tom nás nikdo nikdy nemůže omezit. Pokud tedy nedáme ve svém srdci místo postojům a jednání tohoto světa. Je mi tak líto, od kolika lidí v Církvi slyším hněv, reptání, odmítání … a jak málo je slyšet hrdost na stav Božího dítěte, pomazaného Božím Duchem. Zkusme to změnit.

Ať nám pomáhá přímluvu všech svatých, kteří navzdory svým selháním, pádům, nedostatkům nakonec zvítězili, protože hledali "tvář Boha Jákobova", přestali zvedat "svou duši k marnosti". Byli a jsou označeni pečetí Ducha Svatého.

Přebíráno se svolením autora. Zdroj zamyšlení najdete zde: http://dcza.sk/