Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Iniciativa smíření 7. listopadu 14:00 Tv Noe

V sobotu 7. listopadu 2020 proběhne na návrší Bílé hory akt smíření u příležitosti 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Myšlenkou bylo uskutečnit setkání 100 katolických kněží a 100 protestantských kazatelů a pastorů, aby si vzájemně vyjádřili odpuštění a usmíření právě v předvečer významného výročí této bitvy, která výrazně ovlivnila vývoj v českých zemích.

Bitva na Bílé hoře je považována za zlomový okamžik našich národních dějin. České, moravské a slezské země byly připraveny o náboženskou i občanskou svobodu a svrchované vlády se ujal habsburský panovník. Většinové nekatolické obyvatelstvo bylo donuceno ke změně náboženského přesvědčení, anebo tajně odešlo do exilu v čele s knězem Jednoty bratrské Janem Amosem Komenským. Z násilné rekatolizace českých zemí zůstává dodnes patrná bolest a trpkost a na druhé straně nezájem. Proto je nyní, po 400 letech, vhodná příležitost se s tímto neblahým dědictvím minulosti vypořádat.

Ovšem ani protestanté nezůstali v našich dějinách bez viny. I oni chtějí přijmout zodpovědnost za činy svých předchůdců a odmítnout jejich násilné jednání během husitských válek.

Shromáždění duchovní spolu s mnoha křesťany z různých církevních denominací společně deklarují, že se zříkají násilných způsobů vnucování své víry druhým lidem, a do budoucna spolu chtějí žít v pokoji, smíření a budou společně usilovat o duchovní a kulturní obrodu našeho národa.

Iniciativě smíření 2020 vyjádřili podporu biskupové Václav Malý, František Radkovský, provinciál řádu františkánů Jakub Sadílek a mnozí představitelé protestantských církví. Ekumenická rada církví vzala tuto událost na vědomí a sama spolu s Českou biskupskou konferencí připravuje ekumenickou bohoslužbu v neděli 8. 11.

Více informací na: www.iniciativasmireni2020.cz

 

DVTV 400 let od Bílé hory: Chci smíření. Musí zaznít, že jsme se zabíjeli, říká protestant

Smíření je krokem k tomu, aby byla z národa sňata kletba Bílé hory, můžeme se mít rádi, říká prezident spolku České studny a spoluautor Iniciativy smíření 2020 David Loula. Žiju v klášteře, který byl vyvražděn protestanty. Pokud ale budeme proti sobě, tak jsme prohráli všichni. Víc než za bitvu bychom se jako katolíci měli omluvit za její následky, míní provinciál řádu františkánů Jakub Sadílek.